Mladi, ali stari profesionalci

Čuvena valbandonska konoba dobila nove vlasnike!

0
Annamaria i Ivor Kolić (foto: Facebook)
Annamaria i Ivor Kolić (foto: Facebook)

Poznata valbandonska konoba Alla Beccaccia dobila je nove 'gazde'. Naime, točno na Dan žena, 8. ožujka ove godine preuzeli su je Annamaria i Ivor Kolić, piše portal Kult Plave kamenice s kojeg prenosimo dio članka u nastavku.

U samo četrdeset dana Kolići su promijenili tipičan sadržaj i servis starinske istarske konobe i upravo stvaraju model Nove istarske konobe.

“Uvijek mi je išlo na živce što se u Istri cijelu godinu kuha maneštra od bobići, kad kukuruza ima samo ljeti. To je ljetno jelo. Maneštra ima svoje sezone i mi je tako kuhamo. Zato je sad na meniju maneštra s koromačem,” kaže gospođa Kolić. “Nastojat ćemo u velikom dijelu menija slijediti stvarne sezone.” Maneštra s komoračem bila je fenomenalna. Primjer sezonalnosti u tradicijskim jelima samo je jedna u nizu sadržajnih i proceduralnih inovacija u konobi Alla Beccaccia...

Po njihovim će se standardima uskoro morati početi ravnati sve istarske konobe koje žele ostati kompetitivne u višem sektoru restoranskog posla. Kako su to Kolići mogli napraviti? Premda su još razmjerno mladi, oni su zapravo stari profesionalci.

 

Annamaria Kolić diplomirala je vinarstvo u Poreču, a zatim je završila Culinary Arts na čuvenom Culinary Institute of America. Žena je, dakle, i chefica i vinarka. Njen je suprug radio u Valsabbionu, gdje su se prije mnogo godina prvi put sreli, a zatim u Meneghettiju.

Oni znaju kuhati, znaju voditi restoran i znaju raditi s vinima. I ta su ozbiljna profesionalna znanja uspješno primijenili u prvih četrdesetak dana upravljanja sad već prilično novom Beccacciom. Jučer smo u prepunoj Alla Beccacci, poslije izvrsnog pršuta i briljantne maneštre s komoračem, ručali odličnu janjetinu iz padele s krasnim, minijaturnim mladim krumpirima i puno svježeg začinskog bilja, i corzette s divljim šparogama.

Corzetti su svježa tjestenina u obliku diskova. Na svaki je disk utisnuta ikona šljuke, po kojoj je Alla Beccaccia i nazvana. Šparoga je bilo više od corzetta, a umak koji je povezivao pastu i opako aromatične šparoge bazirao se na maslacu i maslinovu ulju. Ovo izvanredno jelo može se uspoređivati s najboljim pastama Filipa Horvata. Ne možemo izmisliti veći kompliment.

Anamaria i Ivor, naravno, moraju još puno raditi: na vinskoj listi nema ni jednog macerata, kruh je prosječan, a još dva tri potpisna jela u rangu maneštre ili corzetta digla bi Beccacciu na još višu razinu. No, nova Alla Beccaccia već je sada jedna od najboljih ovogodišnjih vijesti za istarsku gastronomiju, napisao je portal Kult Plave kamenice.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BRODOVOĐA/BRODOVOTKINJA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA