ove godine neće biti media festa u fažani

Leković: 'Na to smo prisiljeni isključivo ponašanjem Radomira Koraća'

0
Saša Leković (foto: Srećko Niketić/PIXSELL)
Saša Leković (foto: Srećko Niketić/PIXSELL)

"Peto izdanje međunarodnog međunarodnog multimedijalnog novinarskog festivala Fažana Media Fest (FMF), planirano u tradicionalnom terminu (drugi tjedan rujna), neće biti održano", objavili su iz Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), u priopćenju medijima koje potpisuje predsjednik CIN-a Saša Leković. Priopćenje objavljujemo u nastavku.

"Na odluku da ove godine ne bude održan FMF glavni organizator festivala Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) prisiljen je isključivo ponašanjem Radomira Koraća, načelnika Općine Fažana, jednog od suorganizatora festivala.

Iako smo po završetku prošlogodišnjeg FMF-a o rezultatima festivala izvijestili u narativnom i financijskom izvješću a potom mu poslali i plan za ovogodišnji festival (i to nekoliko puta ponovili) do danas od načelnika Koraća nismo dobili nikakav odgovor. Niti formalni niti neformalni.

Također je ignorirao poziv da razgovaramo o ovogodišnjem izdanju festivala koje smo počeli pripremati čim je prošlogodišnji festival završen. Iz čega CIN zaključuje da festival više nema podršku općinske uprave, a bez koje je održavanje festivala nemoguće, te ga ove godine neće ni biti.

Podsjećam da sam s kolegom Petrom Fehirom i suradnicima festival pokrenuo ni iz čega te da je u četiri godine narastao u vrhunski međunarodni skup  novinara i različitih medijskih stručnjaka - teoretičara i praktičara.

Pritom smo prve tri godine festival organizirali potpuno volonterski, a prvog honorara koji smo imali za četvrto izdanje festivala odrekli smo se da bismo pokrili troškove nastale povećanjem cijena usluga koje smo morali platiti. Festival je svake godine organiziran čak i u vrijeme pandemije korone kad je bio jedini skup takve vrste u svijetu koji je održavan ‘u živo’.

 

Svake godine partneri su bile respektabilne međunarodne organizacije koje se bave razvojem novinarstva i medija - Mreža za profesionalizaciju medija jugoistočne Europe (SEENPM) i Medijski instituta različitosti (MDI) - kao i predstavništva Europskog parlamenta i Eruropske komisije u Hrvatskoj te veleposlanstva više država (Velika Britanija, SAD. Švedska…). Svima im se ovom prigodom još jednom zahvaljujemo.

Prošlogodišni festival okupio je više od 100 sudionika iz petnaestak država a uz snažne medijske pokrovitelje (HINA, Nacional, Večernji list, 24 sata) te Radio Rojc i ostale istarske medije značajno je pridonio predstavljanju Fažane kao specifične svjetski važne destinacije u turističkoj posezoni.

Za sudjelovanje na ovogodišnjem festivalu, uz stalne partnere kojima je FMF ušao u dugoročne projekte, zanimale su se i druge međunarodne organizacije te veleposlanstva no sve smo ih morati obavijestiti da festivala neće biti.

Time je zaustavljen i projekt ‘Fažana – prijatelj novinara’ započet ovim festivalom. Ostat će neiskorišten ogroman promotivni potencijal Fažane a prva dodatna konkretna šteta bit će neodržavanje skupa Istria Media Days.

Održavanje tog višednevnog skupa, čiji je glavni organizator trebao biti South East Europe Media Organisation (SEEMO) a suorganizator CIN, dogovoreno je s Općinom Fažana još 2021. godine kao dio projekta ‘Fažana – prijatelj novinara’ a njegova priprema počela je prije nekoliko mjeseci.

Riječ je o susretu predavača i studenata novinarstva s fakulteta iz nekoliko država koji je dogovoren za listopad ove godine a sad također neće biti održan. Bar ne u Fažani.

Zahvaljujemo na suradnji Turističkoj zajednici Fažana s napomenom da je održavanje četiriju proteklih festivalskih izdanja značajno pomogao i dio fažanskih ugostitelja ‘prijateljskom cijenama’ i vrhunskom uslugom. Pri tome je posebno veliku podršku i pomoć dao direktor Bi Villagea Roland Cinkpan sa svojom ekipom.

Na pomoći bez koje ne bi bilo moguće održavati festival zahvaljujemo se i voditelju Multimedijalnog centra Mitru Gavočanovu kao i Adi Damjanac za vrijeme kad se kao zamjenica načelnika Općine Fažana brinula da sve obaveze Općine u organizaciji festivala budu ispunjene.

Također se zahvaljujemo Danijelu Feriću i Komunalcu osnovnoj školi, vrtićima, DVD-u i ostalim fažanskim organizacijama i institucijama koje su sudjelovale u festivalskim programima i(li) pomogle u organizaciji kao I svim stanovnicima fažanske općine koji su festival prigrlili kao svoj.

Fažana Media Fest je zamišljen kao međunarodni medijski skup zasnovan na tri temeljna principa: čuvanje i razvijanje profesionalnih novinarskih standarda, promicanje antifašizma i antinacionalizma te suradnja s lokalnom zajednicom. Koliko smo i kako te principe ispunili možete vidjeti na festivaskoj web stranici gdje su informacije o svim programima i dešavanjima na sva četiri izdanja festivala: www.fazanamediafest.eu", navodi se u priopćenju CIN-a, koje potpisuje Saša Leković, predsjednik CIN-a i glavni koordinator FMF-a.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

LONDINER/KA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHINJSKI/A RADNIK/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA