MARKO BELAS, VLASNIK SUVENIRNICE ART - SUVENIR

Kamenoklesar, restaurator, strastveni pikadist i šahist

0
Budući  je strastveni pikadisa Marko je posebno ponosan na svoju kamenu metu za pikado, prelazni pehar kluba, koja ima 3.300 rupica
Budući je strastveni pikadisa Marko je posebno ponosan na svoju kamenu metu za pikado, prelazni pehar kluba, koja ima 3.300 rupica

Jednostavan reklamni pano uz Perojsku cestu ljeti obavještava prolaznike da se ovdje nalazi suvenirnica Art - Suvenir. Oni koji se odluče pogledati zateći se Marka Belasa kako kleše kamen na stolu ispred obiteljske kuće, a iza njega se nalazi radnja s izloženim suvenirima od kamena.

„Kad me vide kako radim, ljudi se oduševe i još nisam doživio da je netko ušao i da je izašao praznih ruku“, rekao nam je.

Kamene ploče u obliku Istre sa satnim mehanizmom i makete kažuna, ono su bez čega istarska suvenirnica ne može, ali ovdje su uz to izložene i kamene makete šterni, kamene lovačke škrinje, male kamenice za ulje koje služe za pohranu nakita, križeve i razni reljefi.  Naravno, sve iz radionice  Art – Suvenira.

„Ovo je ono što je ostalo od sezone, a osim toga mi devedeset i devet posto radimo po narudžbi: ovdje imamo fotografiju motora kojeg smo napravili u 38 posto stvarne veličine, radimo grliće šterni, velike glave od boškarina, za naručitelja u Rovinju napravili smo dvije lavlje glave otvorenih usta u prirodnoj veličini“, priča Belas.

Kao izložbeni uzorak u radnji ćete naći kamenu bukaletu, maketu čamca, nalivpero nekoliko puta uvećan, ali rastavljiv kao i pravo nalivpero, pergamenu s reljefom Arene i maketu kuće koja kojoj se mogu otvoriti i zatvoriti vrata i prozori i koja u unutrašnjosti ima pod.

RAD PO NARUDŽBI

A pokazao nam je i fotografiju opruge kamenog amortizera kojega je radio prije deset godina. „To je pravi, rastavljivi amortizer sa svim dijelovima kao pravi amortizer, samo izrađen od kamena. Kome tako nešto treba? Pa, bio je to svadbeni dar osobi koja se bavi popravkom amortizera“, objasnio nam je.

Budući da je strastveni pikadist, član Pikado kluba Fažana, posebno je ponosan na svoju kamenu metu za pikado, prelazni pehar kluba, koja ima 3.300 rupica. A posjetitelja će najviše impresionirati skulptura djevojke s knjigom u prirodnoj veličini.

„Radili smo je otac i ja. On je napravio maketu po kojoj smo radili u prirodnoj veličini. U nju je utrošeno 1.987 sati rada“, priča Belas.

Priča s Art - Suvenirom počela je 80-ih godina kada se otac Marino, inače zaposlenik Uljanika i potpuno samouk u obradi kamena, prihvatio klesanja. Ishod je bio više nego dobar: na izložbi RAST YU, održanoj 1985. godine njegov rad proglašen je najkvalitetnijim suvenirom na Jadranu.

PIKADIST I ŠAHIST

Marko je uz danas umirovljenog oca počeo raditi 1994. godine, a 2008. godine završio je kamenoklesarsku školu na Braču i stekao zvanje majstora. Isto je 2021. godine učinio njegov sin Mateo. Osim što voli raditi s dlijetom i brusilicom, voli fotografirati i nadaren je crtački.

„Restauriranje starih stvari najveći mi je gušt jer odmah vidim promjenu na onome što radim. Skidaju se stari, prljavi slojevi i ostaju čisti, bijeli. A to je upravo ono što sada radimo, restauriramo stare stepenice crkve u Medulinu“, rekao nam je.

Uz oca i sina u obrtu je kao transportni radnik zaposlen Ivica Chersin. Radionica u dvorištu kuće odavno je tijesna i naravno da postoje planovi o preseljenju na pogodniju lokaciju i zapošljavanju još radnika.

Osim u kamenu, obitelj Belas neće ustuknuti ni pred kreativnim radom u metalu i drvu. Opremu za makete šterne, primjerice, svijaju sami, kao što svijaju i bakrene listove uz drvene privjeske u obliku žira koji se također nude u suvenirnici. Štoviše, osim što je pikadist, Marko je i šahist, pa si je napravio drveni šah. (Tekst i foto: Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KUHINJSKI/A RADNIK/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

NOĆNI/A RECEPCIONAR/KA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

VRSAR-ORSERA, ISTARSKA ŽUPANIJA

KOZMETIČAR/KA - WELLNESS TERAPEUT/KINJA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA