telegram:

'SDP-ov načelnik sam sebi dao ovlasti, nezakonito dodjeljuje poslove s općinom'

0
Radomir Korać (foto: Srećko Niketić/PIXSELL)
Radomir Korać (foto: Srećko Niketić/PIXSELL)

Načelnik Fažane, SDP-ov Radomir Korać, donio je nezakonit pravilnik kojim njegova općina ugovara poslove vrijedne do čak pola milijuna kuna. Visoki upravni sud RH srušio ga je prije nekoliko dana, nakon što je Udruga ‘Duh stare Fažane’ zatražila ocjenu zakonitosti ovog općinskog akta, piše Ana Raić Knežević za Telegram, s kojeg u nastavku prenosimo dio članka.

U pitanju je Pravilnik o provedbi postupaka jednostavne nabave koji je Korać donio još krajem 2017. godine. Međutim, sud je sada utvrdio da Korać nije smio donijeti ovaj akt, već je to prema Zakonu o lokalnoj samoupravi obveza predstavničkog tijela. U ovom slučaju to je moralo učiniti Općinsko vijeće Fažane.

Korać je sporni Pravilnik donio nedugo nakon što je u lipnju 2017. pobijedio na izborima za načelnika. U njemu je propisao kako javna nabava vrijednosti manje od 20 tisuća kuna ne mora biti usklađena s općinskim Planom nabave. Zatim je odredio da neki posao vrijedan do 70 tisuća kuna općina može ugovoriti samo tako da sklopi ugovor s jednom firmom po svom izboru. Poslovi do 500 tisuća kuna mogu se ugovoriti nakon što se pozovu tri firme da dostave ponude.

Udruga ‘Duh stare Fažane’, koju vodi oporbena vijećnica u Fažani Lidija Udovički, u prijavi sudu navela je kako Korać ovaj Pravilnik nije smio sam donijeti.

“To je suprotno Zakonu o lokalnoj samoupravi, kao i Zakonu o javnoj nabavi koji predviđa slobodno kretanje roba, slobodu pružanja usluga, transparentnost i tržišno natjecanje”, naveli su u zahtjevu za ocjenu zakonitosti.

Korać je sud pokušao uvjeriti da je ovaj Pravilnik samo interni akt, odnosno da je značajan samo Općini Fažana i da sud nema ovlasti analizirati ga. No, sud je tu njegovu tvrdnju ozbiljno poklopio.

 

“Pravilnik se odnosi na mogućnost sudjelovanja raznih gospodarskih subjekata u postupcima jednostavne, javne nabave pa zbog toga ima obilježja eksternog akta, općenormativnog karaktera i ovaj sud ima ovlast ocjenjivati njegovu zakonitost”, naveo je Visoki upravni sud RH u svojoj odluci. Drugim riječima, utvrdili su da je Pravilnik itekako važan za mnoge ljude i tvrtke van općine.

Ukinuli su zato Koraćev Pravilnik, budući da ga je donio nezakonito. Zaključili su da ga je moralo donijeti općinsko vijeće, a ne on kao načelnik.

Inače, o Koraćevoj dugogodišnjoj vladavini u Fažani već se puno pisalo. Telegram je izvještavao o borbi stanara protiv Općine Fažana zbog atraktivnog zemljišta u centru mjesta. Naime, općina je to zemljište uzurpirala za općinski parking kako bi se ljudima koji imaju nekretnine na rivi omogućilo da parkiraju. Zanimljivo je da i sam Korać na rivi ima apartmane, pa su sporni parking, na koji su pravo polagali drugi mještani, koristili i njegovi gosti...

No, njegovim ugovorima bavilo se i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Prije nekoliko mjeseci za Telegram su potvrdili da istražuju Koraćevu milijunsku javnu nabavu. Riječ je o ugovoru što ga je Općina Fažana sklopila s tvrtkom Komunalac Fažana za održavanje komunalne infrastrukture i pojedine komunalne djelatnosti za 2020. godinu. Taj je ugovor bio vrijedan 7.215.000 kuna, dok je aneksom vrijednost izmijenjena na 5.325.000 kuna. Ministarstvu je prijavljeno da za sklapanje ovog Ugovora nije proveden postupak javne nabave, niti je ugovor bio predviđen Planom nabave za 2020. godinu.

Iz Ministarstva su za Telegram potvrdili da im je Korać objasnio kako se radi o godišnjem ugovoru s Komunalcem Fažana čiji je osnivač i vlasnik sama općina, a to što posao nije bio predviđen Planom nabava pravdao je činjenicom da je ugovor sklopljen na temelju Zakona o komunalnom gospodarstvu.

Nakon toga, Ministarstvo je zatražilo odluku Općinskog vijeća te ostalu relevantnu popratnu dokumentaciju za ovaj ugovor, no Fažana se na to oglušila. Zbog toga je Ministarstvo pokrenulo upravni nadzor, te je, kako smo neslužbeno doznali, podnijelo optužni prijedlog protiv Koraća i općine, napisala je Ana Raić Knežević za Telegram.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KOZMETIČAR/KA - WELLNESS TERAPEUT/KINJA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BRODOVOĐA/BRODOVOTKINJA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BARMEN/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA