VALENTINA JURCAN, VLASNICA FRIZERSKOG SALONA VALENTINO

'Fažanke se vole dotjerivati i dobro izgledati'

0
Valentina Jurcan
Valentina Jurcan

Malo tko u Fažani ne poznaje Valentinu Jurcan, vlasnicu Frizerskog salona Valentino, a vjerujem da i ona poznaje mnoge žene Fažane i okolice. Sam naziv salona nije odabrala radi svog imena nego je, reći će nam, željela nešto malo drugačiji i posebniji naziv, a za ženski salon ime 'Valentino' činilo joj se upravo to. Mnogi su čak mislili da je naziv dala po sinu, no njezin 16-godišnji sin zove se Ivan.

Inače, salon je namjeravala otvoriti na Valentinovo, pa joj je upravo taj naziv išao o u prilog, ali su se radovi odužili pa ga je otvorila 14. travnja 2014. godine, sa dva mjeseca zakašnjenja.

No, nije oduvijek bila samostalna poduzetnica. Odmah nakon završetka školovanja radila je kao frizerka u Puli na Stoji u frizerskom salonu 'Kruna'. Tu je provela punih 14 godina, ali u to vrijeme rastavljala se od tadašnjeg supruga, bilo je to jedno teško razdoblje njenog života, te je odlučila otvoriti sama svoj obrt.

Priznaje da možda ne bi imala toliko hrabrosti da se upusti sama u poduzetništvo da ju na to nije poticana njena prijateljica. „Na nagovor 'mog anđela', prijateljice Danijele Faraguna (rođ. Gardašević), koja me je ohrabrila i bila velika podrška, otvorila sam svoj frizerski salon. Stalno mi je govorila: 'Zašto ne biš, sposobna si, ti to možeš' i tako sam krenula sama i nikada nisam požalila“, reći će Valentina.

Najprije je provela dvije godine u prostoru Vile Nina u ulici Braće Ilić, ali kada je novi vlasnik zgrade odlučio sve prostore pretvoriti u apartmane, Valentina je morala potražiti novi prostor. Poklopilo se da je u isto vrijeme Dorotea Heršak, koja je imala Kozmetički salon IN spa na Trgu stare škole, tražila frizerku koja bi samostalno radila u istom prostoru, kako bi zajedno na jednom mjestu pružale kompletnu uslugu njege i ljepote za žene.

Tu je Valentina radila do 2018. godine, te se tada preselila u prostor u Istarskoj 10. S njom radi mlada frizerka Tina Štokovac iz Peroja, koja je došla odmah po završetku školovanja. Zapravo, počela je raditi još sa 17 godina preko Student servisa. Nakon stjecanja zvanja frizerke bila je godinu dana na stručnom osposobljavanju. „Pokazala je da ima volju, da je vrijedna, da voli taj posao i tako sam je zaposlila“, priča Valentina.

Nikada nije požalila što je otvorila svoj salon. Zaljubljena je u ono što radi i sav njen trud urodio je plodom pa njene klijentice zadovoljno odlaze iz salona i stalno se vraćaju. Ima i puno turistkinja koje dolaze kada su na odmoru u Fažani i okolici, tako da je ljeti puno posla. „Uvijek netko ode, neki novi dođe, ali imamo lijepe kritike za naš posao“, kaže Valentina.

Neke od pohvala na njen rad došle su i do nas, pa mnoge žene kažu da uz savršenu frizuru u salonu gratis dobiju pozitivnu energiju, dok druge kažu da je ovdje sve za svaku pohvalu. „Vlasnica je veoma ljubazna, a što je najvažnije zna svoj posao, zna dati dobar savjet, ali ne nameće ništa svoje“.

Valentina ističe da joj je, i nakon svih ovih godina, zanimanje ne samo egzistencija nego i velika ljubav. Prati trendove jer danas, uslijed globalizacije kada se informacije jako brzo šire, želi da je i u njenom salonu sve dostupno vrlo brzo kao i u svijetu.

Kaže da su Fažanke modno osviještene žene, kako u odijevanju, tako i kada je u pitanju njihova kosa. „Naše sugrađanke se vole dotjerivati, vole dobro izgledati, pa ne žale izdvojiti vrijeme i novac na sebe i svoj izgled“, kaže Valentina. Slažem se s njom, a to je svojim njegovanim izgledom i potvrdila.

Zapravo osupnula me je svojom ljepotom, posebno plavim očima, senzualnim usnama i predivnim osmijehom. Ono što me najviše oduševilo je njezina pozitivna energija pa sam imala osjećaj da se već dugo poznajemo. Iz Salona sam otišla sretna što sam, osim što sam napravila svoj posao, upoznala jednu tako krasnu ženu (Tekst: Eleonora Matković Čakić, foto: Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

MESAR/ICA

Do: 30.06.2022.

LABIN, ISTARSKA ŽUPANIJA

KOZMETIČAR/KA - WELLNESS TERAPEUT/KINJA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BRODOVOĐA/BRODOVOTKINJA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BARMEN/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA