DARIO ŠURAN, PREDSJEDNIK AGROUDRUGE FAŽANA

U 18 godina djelovanja posadili oko 20 tisuća maslina

0
Dario Šuran, predsjednik Agroudruge Fažana
Dario Šuran, predsjednik Agroudruge Fažana

Agroudruga Fažana osnovana je 10. prosinca 2004. godine. Piše to na njihovoj zastavici i na prednjoj strani članske iskaznice, kojoj na stražnjoj strani stoji „Ponosimo se našim maslinovim uljem i dobrim vinom“. Riječ je, dakle, o udruzi maslinara i vinara, ali samo je jedan vinar u općini Fažana, koji uz to nije član udruge (premda je uvijek dobro došao), pa udruga funkcionira kao udruga maslinara. O tome smo razgovarali s Dariom Šuranom, predsjednikom udruge.

Šuran je bio jedan od četvero inicijatora odvajanja od Općine Vodnjan i formiranja Općine Fažana, što je realizirano 2001. godine, a posljedično se ukazala potreba za formiranjem općinske udruge poljoprivrednika, u čemu je ponovo bio jedan od inicijatora i što je ostvareno na navedeni datum 2004. godine.     

70 tisuća stabala maslina

„Bilo nas je 17-oro na osnivačkoj skupštini. Sljedeće godine smo narasli na 50- 60 članova, a sada brojimo 160 članova. Na toj smo brojci, između 150 i 160 članova, već godinama. U ovih 18 godina djelovanja posadili smo oko 20 tisuća maslina. Nismo radili popis po parcelama, ali procjenjujemo da ukupno imamo oko 70 tisuća stabala“, kaže Šuran.

Treba napomenuti na nisu svi fažanski maslinari članovi udruge te da članova ima i iz drugih općina. Zanimljivo je da Duilio Belić, član s najviše maslina u općini i udruzi, oko tri tisuće, živi u Rapcu, što je dio Grada Labina.    

„Udrugu smo organizirali da bismo ljudima pomogli informacijama u slučajevima kada se pojave problemi, prije svega kako se zaštititi kada se pojave maslinova muha i maslinov moljac. Svake godine organiziramo predavanje agronoma i odlazimo u posjet drugim udrugama da vidimo kako oni rade. Bilo smo, na primjer, u Poreču, Bujama i Lunu na otoku Pagu gdje rastu najstarije masline u Hrvatskoj“, ispričao nam je. 

Udruga svakog proljeća organizira Smotru ekstra djevičanskog maslinovog ulja 'Sv. Elizej' kako bi maslinari provjerili kvalitetu svog ulja.

„Ove godine imali smo 37 uzoraka, od čega je polovica ocijenjena zlatnim medalja, a ni jedno nije škartirano. Kemijsku analizu radi nam Zavod za javno zdravstvo Pula, a organoleptički ga ocjenjuju školovani inženjeri iz Rovinja. Svaki put nakon dodjele medalja imamo domjenak na kojemu možete kušati i sladoled s maslinovim uljem. Slastičar Alen Štucin iz Labina, kao i Belić, ima masline u našoj općini i redovito nas počasti svojim izvrsnim sladoledom“, priča Šuran.

A o trenutačnom stanju u maslinicima kaže: „Urod je dosta dobar, ali suša će se sigurno odraziti jer i maslina traži vlagu, a ove godine kiša je pala dosta kasno. Dobro je što zbog suše nije bilo muha, ali moguće je da se sada zbog vlage pojave. Za mjesec dana znat ćemo gdje smo.“

Karakteristika nasada maslina u Fažani je raznolikost sorti, pa se rijetko proizvode sortna ulja, većinom se radi sortni miks. Ulje se prodaje ugostiteljskim objektima ili na kućnom pragu.

„U početku je postojala ideja da se u sjedištu udruge organizira prodaja, što bi omogućilo otkup većih količina, ali naše prostorije na Župnom trgu su pretijesne za to. Sastanke i predavanja održavamo u Multimedijalnom centru“, kaže Šuran.

Predavanja o maslinarstvu za osnovnoškolce

Agroudruga misli i na maslinarsku budućnost Fažane, pa je 2021. godine organizirala Malog maslinara, predavanja o maslinarstvu za osnovnoškolce.

„Odazvalo se 15-ak djece od 5. do 8. razreda. Imali smo četiri predavanja: o povijesti Fažane, o vrstama maslina, upoznali smo ih s procedurom od berbe do dobivanja ulja i bili smo na Brijunima i upoznali se s prastarom maslinom koja tamo raste. Nakon povratka s Brijuna podijeli smo diplome i nagrade sponzora: TV Nova im je darovala školski pribor, a Brionka ih je počastila tortom. Ove godine smo djecu vodili u rasadnik u Rovinju gdje su uzimala uzorke maslina i presađivala ih iz u male tegle kako bi dobili male masline za uzgoj. Uvijek smo uz predavanje djeci ponudili maslinovo uje s kruhom, ali svaki put druge vrste kako bi naučila razlikovati ih. Nastavit ćemo s takvim predavanjima i možda to preraste u malu školu za maslinare“, objasnio nam je.

Da su masline i Fažana od pamtivijeka povezane svjedoči i činjenica da je Sv. Elizej, svetac zaštitnik Fažane, među ostalim čudima koja je učinio, najpoznatiji po tome što je umnožio maslinovo ulje udovici kako bi mogla otplatiti dugove preminulog supruga.

Agroudruga Fažana otvorena je za sve poljoprivrednike u općini. „Tko god želi, može doći i učlaniti se. Uvijek možemo pozvati stručnu službu i organizirati predavanje za njegove potrebe“, poručuje Dario Šuran, predsjednik Agroudruge Fažana. (Tekst i foto: Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

MESAR/ICA

Do: 30.06.2022.

LABIN, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

VRSAR-ORSERA, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

VRSAR-ORSERA, ISTARSKA ŽUPANIJA