DARIO MARČETA, JEDINI VINAR U OPĆINI FAŽANA

'Kvaliteta ovogodišnjeg grožđa nas je oduševila'

0
Luka i Dario Marčeta
Luka i Dario Marčeta

Dario Marčeta iz Valbandona jedini je vinar u općini Fažana, jedan od značajnih maslinara i općenito najveći poljoprivredni proizvođač. Razgovarali smo u predahu berbe grožđa koja se primicala kraju.

„Pri kraju smo berbe bijelih sorti: muškata, chardonnaya i malvazije, koja čini 75 posto naše proizvodnje. Danas počinjemo s berbom crnih sorti: merlota, terana, caberneta i refoška i nadamo se da ćemo završiti do kraja vikenda. Počeli smo prije petnaestak dana jer imamo dosta kooperanata u Istri od kojih otkupljujemo grožđe: Novigrad, Vižinada, Brtonigla, Pazinština i Motovun“, rekao nam je 21. rujna kada smo ga posjetili. 

U Valbandonu imaju pet hektara vlastitih vinograda, uglavnom malvaziju i chardonnay. Kaže, kvaliteta grožđa ih je oduševila.

„Bilo je puno sunčanih dana, što znači sušu, ali mi imamo navodnjavanje iz bušotina, pa smo dobili grožđe s vrhunskim šećerima, u malvaziji i preko 20. Odnos kiselina i šećera također je bio odličan. Nakon restrukturiranja vinograda prije tri godine, prvi put su nam u rod došli novi nasadi malvazije“, ispričao nam je.

Kušajući malvazijin mošt koji fermentira u njihovom podrumu uvjerili smo se da se radi o slatkoći i općenito okusu koji razgaljuje i potiče na nestrpljivost u iščekivanje budućeg vina.

750 stabala maslina

Pod sistemom za navodnjavanje imaju oko 750 stabala maslina na dva hektara, a na trinaest  hektara proizvode povrće tijekom cijele godine: najprije krumpir, pa blitvu i kupusnjače.    

„Očekujemo značajan urod maslina nakon dvije godine nešto slabijega. Zbog suše smo navodnjavali gdje je trebalo, ali kiše koje su pale prije desetak dana poboljšale u situaciju, pa sada masline dobro izgledaju. Za desetak dana mogli bi početi s berbom“, kazao je naš sugovornik.

Masline su mješovitih sorta: leccino, pendolino, carbonazza, bianchera i buža. U pravilu proizvedu dvije-tri sorte ulja, a od ostaloga mješavinu ulja. Ove godine su prvi put proizveli i rakiju od masline jer rakije su također značajan dio njihove ponude.

 

Sin Luka, koji se pretežito bavi vinskim podrumom i marketingom, kaže: „Od dropa pravimo medenicu, travaricu, bisku i komovicu, ali radimo i rakije od žižule i naranče. Nakon ovogodišnje berbe pustit ćemo u pogon novu destileriju. Kao i ulje, rakije prodajemo u bocama litre, 0,75 litara i pola litre. Nastojimo zadovoljiti sve potrebe. Vina proizvedemo oko 10 vagona ili 50 tisuća boca i buteljki. Eksperimentiramo s kupažama i odležavanjima u drvenim bačvama kako bi imali što širu paletu. Prodajemo ga po cijeloj Hrvatskoj, nešto izvozimo i u Srbiju. Distributivne centre imamo u Zagrebu i Rijeci. Na smotrama vina izlažemo već dvadesetak godina, a najviše zlatnih medalja dobili smo za malvaziju. Zadnjih godina sve više zlatnih dobivamo i za crna vina, pa namjeravamo proširiti nasade s crnim sortama.“

Povrće je, kažu, zbog suše na trenutak postalo ugroženo jer u nekim danima suše nisu uspijevali baciti dovoljno vode. Zato planiraju sadašnje rasprskače zamijeniti sustavom 'kap na kap'. Tako dolazi do manjeg gubitka vode, a javlja se manje bolesti po urodu.

Stoljetna tradicija u obitelji

Poljoprivredna proizvodnja je stoljetna tradicija u obitelji Marčeta: njome su se bavili Dariov djed i otac, a njemu su se uz suprugu priključili sin i snaha. Unuci također pokazuju zanimanje i pripomažu. Ipak, ovako obimne poslove obitelj ne stigne sama obaviti, pa OPG zapošljava petoricu radnika, a u sezoni berbe i nekoliko dodatnih.    

Dariov drugi sin Ivan bavi se ugostiteljstvom, suvlasnik je popularne pizzerije i BBQ restorana Buffalo u Vodnjanu.

„Stvari se mijenjaju, proizvodnje se mijenjaju, načini prerade su drugačiji nego što su nekada bili i treba ići u korak s konkurencijom i s raznim mogućnostima i načinima proizvodnje“, objasnio nam je Dario Marčeta svoj poslovni pristup. Dodajmo i da je upravo i tijeku opremanje kušaonice njihovih vina, rakije i maslinovog ulja. Otvaranje planiraju za ovogodišnji advent. (Tekst i foto: Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

LONDINER/KA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BRODOVOĐA/BRODOVOTKINJA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BARMEN/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA