Jedinstven u svijetu

Vladimir Skate Film Festival ove godine s pečatom Wiehlerovog goblena  

0

Ovogodišnje, jedanaesto izdanje Vladimir skate film festivala tradicionalno će se održati na izmaku ljeta i predviđeno je od 22. do 25. rujna 2022. U četiri festivalska dana i na četiri različite festivalske lokacije, Vladimir će i ovoga puta ponuditi ponajbolje od domaće i inozemne audiovizualne skateboarding umjetničke produkcije uz odgovarajuće izložbe i popratne programe. Brojni inozemni gosti u Fažanu, Barbarigu, Pulu i Nacionalni park Brijune stižu s različitih strana svijeta: SAD-a, Hong Konga, Rusije, Južne Afrike, Španjolske, Velike Britanije, Švedske, Bugarske, Grčke, Poljske, Češke, Austrije, Italije, Slovenije i Hrvatske.   

Ovoga je puta nezanemariv festivalski vizualni identitet s motivom fazana u prepoznatljivom vezu Wiehlerovog goblena. Suradnja s čuvenim Wiehlerom podsjetila je na fenomen koji su gobleni nekada imali na ovim područjima, a moguće i pokrenula novi trend s obzirom da su Wiehlerovi gobleni najavili nastavak suradnje s fažanskim skaterima.         

Festival se uz revijalni prikaz najnovijih skate-videa otvara u četvrtak, 22. rujna u 20 sati na fažanskoj rivi ispred Župne crkve Sv. Kuzme i Damjana, a nastavlja tradicionalnim skate-sessionom u Kasarni – Prostoru urbane kulture Fažana. Sljedeći dan, u petak, 23. rujna od 18 sati zbivanja sele u Barbarigu na tvrđavu Fort Forno gdje će izuzetak okosnici programa, između filmskih projekcija i izložbi, biti promocije knjiga. Predstavljat će se foto-monografija Jakoba Dellachera iz Austrije pod nazivom Polar – projekt kojim preispituje sadašnjicu u kontekstu prošlosti i obrnuto, a fotografirajući jednaka mjesta,  motive i situacije iz obiteljskog foto-albuma. Bivši profesionalni skater i pjesnik, Olly Todd promovirat će svoju posljednju knjigu poezije Out for Air objavljenoj pri nagrađivanoj londonskoj nakladničkoj kući Penned in the Margins, dok će Mátyás Ricsi iz poznatog mađarskog skate-kolektiva Rios čitati svoju poeziju na mađarskom jeziku i engleskom prijevodu. 

 

Festivalska subota, poznato je, odvija se u Puli. Suradnja s Pula film festivalom i Kinom Valli ovog puta će se realizirati na terasi Circola, 24. rujna u 20 sati s tri inozemna dokumentarna filma, a program će se nastaviti na potpuno novoj pulskoj lokaciji, nadomak Amfiteatra u caffe baru La Resistance gdje će se održati središnja izložba 11. Vladimir Film Festivala – The Decaying Stars.  Radi se o izložbi Patrika Wallnera, filmaša i tvorca dokumentarnih filmova posvećenih skateboardingu koji živi u Hong Kongu, gdje je posljednje tri godine proveo dokumentirajući napore koje su Hongkonžani proživljavali, od gubitka temeljnih vrijednosti do potpune političke izolacije tijekom beskrajnih protupandemijskih mjera. Uz crno-bijele analogne fotografije, Patrik svoje slike upotpunjuje i uparuje s presavinutim novčanicama iz svoje ‘Paper Trail’ kolekcije posvećene novcu kao sredstvu plaćanja koje polako odumire s digitalnim dobom. 

Na koncertnoj pozornici caffe bara La Resistance, Vladimir u suradnji s Monteparadisom večer završava punk koncertom na kojem će nastupiti pulski Sick Crap i Liquid Supercharge te talijanski HC punk bend Raw iz Cagliarija.   

Posebni gosti ovogodišnjeg izdanja dvadeset je švedskih maturanata iz grada Malmö i škole Bryggeriet – jedine skate-gimnazije na svijetu. Nakon što su osmislili, dizajnirali i plasirali sunčane naočale kojima su financirali put do Hrvatske, za završni, maturalni rad pripremili su film Graduation koji će premijerno predstaviti na Vladimiru posljednji dan u Ljetnom kinu Velikog Brijuna. Uz njihov film na Brijunima će se prikazati i dva film Bretta Nicholsa iz San Francisca na kojima je radio proteklih sedam godina.  

Organizirani polazak broda iz Fažane za Velike Brijune je u 18 sati, rezervacije nisu nužne, a karte se preuzimaju u poslovnici Nacionalnog parka u Fažani. Povratak s otoka organiziran je prema uobičajenom plovidbenom redu.

Cjelokupni program festivala dostupan je OVDJE.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

LONDINER/KA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHINJSKI/A RADNIK/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

BRODOVOĐA/BRODOVOTKINJA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA