Tereza i Ana Mišan: Svestrane sestre iz Fažane

0
Tereza i Ana Mišan
Tereza i Ana Mišan

Tereza (15) i Ana Mišan (12) iz Fažane dvije su sestre izvanredno uspješne u svojim školskim i izvanškolskim aktivnostima. Njihovi roditelji su Aleksej Mišan i Mirela Markanović Mišan, ravnatelj POU Pula i ginekologinja u OB Pula.

Poduži je popis Terezinih i Aninih uspjeha, pa smo ih zamolili da same izaberu ono što smatraju svojim najznačajnijim postignućem.

Najvažniji uspjesi

„Dva su moja važna uspjeha“, odgovorila je Tereza, učenica Opće gimnazije Pula te dodala: “Prvo mjesto na festivalu Pula pjeva i glavna uloga u predstavi 'Eni' INK.

Ani je najvažnije sportsko penjanje u kojemu je ove godine postala državna prvakinja u kategoriji kadetkinja. Penjanje joj je važnije i od šaha u kojemu je jednako dobra i u kojemu je kao članica šahovske ekipe OŠ Veli vrh osvojila je treće mjesto na državnom prvenstvu osnovnih škola.

„Penjanje je bila moja želja koju je moj tata podržao, pa se sada i on penje sa mnom na stijeni u Vinkuranu gdje odlazimo vježbati. Inače vježbamo i natječemo se na drvenim stijenama u dvorani. Šah sam počela igrati u prvom osnovne i od trećeg razreda, kada sam počela odlaziti na natjecanja, osvajam prva mjesta na županijskim natjecanjima“, kaže Ana, članica Sportsko penjačkog kluba 'Insight' Pula.

Nije nevažno spomenuti i to da je članica ženskog školskog nogometnog tima Veli vrh koji je ove godine postao državni prvak u kategoriji djevojčica osnovnih škola.

„Ne znam driblati, pa sam igrala u obrani. Uglavnom sam uzimale lopte i dodavala onima u napadu“, rekla nam je Ana.

Glumile u predstavi 'Eni'

Tereza je sa sedam godina pobijedila na prvom Dječjem festivalu Pula pjeva. Rezultat je to njenog pohađanja Studija glazbene kreativnosti 'Čarobna frula', kojega je pohađala i Ana. U 'Čarobnoj fruli' su, kažu, zavoljele pjevanje. Također, zajedno su igrale u predstavi 'Eni', i to Tereza glavnu ulogu djevojčice bez roditelja Eni, a Ana sporednu ulogu djevojčice Pipi, koja je najmlađa u sirotištu, pa je svi zezaju.         

Ali sve je počelo u 'Plesaoničici' Brankice Sironić, baletne skupine za djevojčice do 5. razreda.

„U istoj zgradi nalazio se Zbor Zaro, pa je Ana vježbala melodiku, a ja solo pjevanje. Sada svake godine sudjelujemo u Ljetnom Rock Kampu, koji se održava u Circolu u Puli. Sudjelovale smo i u Ljetnoj Glazbenoj školi Grožnjan 2019. Godine, gdje smo vježbale sviranje klavira“, kaže Tereza.

U osnovnoj glazbenoj školi završila je smjer klavir, a sada u srednjoj glazbenoj školi uči operno pjevanje. Sopran je i to vrlo fleksibilan. Povremeno pjeva na vjenčanjima, pa je tako pjevala na vjenčanju Franke Batelić i Vedrana Ćorluke.

Buduća operna pjevačica? Jedan od mogućih izbora u budućnosti. Kako god, kroz koji dan će (oprema za snimanje stiže svakodnevno) pokrenuti vlastiti YouTube kanal na kojemu će pokazati svoje pjevačke mogućnosti.

Ana pohađa šesti razred osnovne glazbene škole, smjer gitara. Ipak, njen primarni cilj je ući u hrvatsku žensku penjačku reprezentaciju i sudjelovati u europskim natjecanjima. Pri tom ne namjerava zapostaviti šah.

„Kada ne igram za stolom vježbam na tabletu, protiv drugih igrača ili kompjutora. Slažem i Rubikovu kocku, rekord mi je ispod minute, za četrdesetak sekundi“, ispričala nam je.

Pas Marlo

Čime se bave u slobodno vrijeme, kad ne šeću s Marlom, psom pasmine lagotto romagnolo kojega su dobile za Božić 2019. godine? Tereza oslikava oblutke koji sa stražnje strane imaju magnet. Tako nastaju suveniri koje gosti njihove vile za odmor mogu ponijeti kao uspomenu. Ali, trenutačno nema previše vremena za to budući da preko učeničkog servisa radi na info pultu u Nacionalnom parku Brijuni.

Tereza i Ana u našem su razgovoru istaknule da za svoje uspjehe moraju biti zahvalne svojim roditeljima koji im to omogućavaju stavljajući njihove želje i potrebe ispred svojih. (Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

VRSAR-ORSERA, ISTARSKA ŽUPANIJA

KOZMETIČAR/KA - WELLNESS TERAPEUT/KINJA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA