ADA DAMJANAC

'Kada sam preuzela Općinu na računu je bilo samo 3.000 kuna'

0
Ada Damjanac
Ada Damjanac

U dva mandata je bila načelnica Općine Fažana, istovremeno je obnašala i dužnost saborske zastupnice SDP-a, bila je koordinatorica SDP-a za Istarsku županiju, pa zamjenica načelnika općine, potom predsjednica Općinskog vijeća Fažane. Ovu dužnost napustila je u veljači ove godine nakon što je postala pravomoćna presuda za optužbu da je zlouporabila svoj položaj i ovlasti kod zapošljavanja direktora tvrtke Komunalac Fažana.

Nakon 45 godina i 9 mjeseci radnog staža, Ada Damjanac sada uživa u zasluženoj mirovini. Razgovarali smo u kafiću Multimedijalnog centra u Fažani, jednog od brojnih objekata koji su napravljeni tijekom osam godina koliko je bila na čelu Fažane. Dok pijemo kavu pokazuje mi brojna priznanja koja je dobila tijekom karijere, od kojih posebno ističe Odlikovanje medaljom zasluga za narod iz bivše države. Potom me podsjeća da je na mjestu gdje razgovaramo, koje je u prošlosti najprije bio Dom kulture, a potom disco club, do prije nekoliko godina bila stara zgrada koju su mnogi koristili za smetlište i u kojoj su se legli zmije i štakori. Zahvaljujući njoj i njezinom timu s kojim je upravljala općinom, danas je to lijepo uređeni prostor društvene namjene.   

Vatrena navijačica Mladosti

Pa kako je u penziji, pitamo je na početku razgovora.

- Odlično, a ja uvijek govorim da nisam u mirovini nego u penziji, dakle ne mirujem. Nakon gotovo duplog radnog staža, jer uvijek sam radila dva posla, ili s djecom u vannastavnim aktivnostima, što se nikad nije dodatno plaćalo, ili istovremeno i učiteljica i turistička vodičkinja kada se otvorio Nacionalni park Brijuni, ili samostalni knjigovođa… Sada je napokon došlo mojih pet minuta, za moje hobije i ono što volim…

* Koji su to hobiji?

- Imam puno aktivnosti, mali sam filatelist, volim rješavati sudoku križaljke, aktivna sam u nogometnom klubu, s mojim dečkima idem na gostovanja i jedan sam od najvatrenijih navijača Mladosti. Mene se uvijek čuje s tribine kada navijam za naše nogometaše. Angažirana sam i u Društvu Naša djeca, s našim penzićima… Uvijek sam u điru, a i u hiži se uvijek ima ča za delati.

* Iz politike ste potpuno izašla?

- Ja nikad nisam ni imala političke ambicije. U politiku sam uvijek ulazila stjecajem okolnosti. Kao studentica sam se uključila u rad omladine, bila sam čak i predsjednica omladine na tadašnjoj akademiji, bila sam i u Komitetu… A u politiku sam ušla jer ako nešto želite napraviti neka politika mora stajati iza vas. Kada su me pitali da li bih se željela kandidirati za načelnicu općine, pristala sam samo s jednom željom. Naime, kako je u to vrijeme krenula devastacija prostora po cijeloj Hrvatskoj i zatvaranje plaža, meni je bila intencija da naša djeca i naši unuci mogu slobodno doći do mora, bez pregrada i ograda i bez da plaćaju ulaznicu za doći na plažu.

S druge strane, htjela sam vidjeti da li sam nešto ostavila toj mojoj djeci. Iza mene su ipak bile 33 godine rada u školi i mnoge generacije učenika koje sam učila. I pokazalo se da je tako. Ta djeca i njihovi roditelji su glasali za mene.

* Navodno vas je SDP zbog toga i kandidirao za načelnicu, jer ste kao učiteljica bili jako omiljeni, pa su računali na vašu popularnost među bivšim učenicima i njihovim roditeljima?

- Nisam imala takav dojam. Mislim da su me pozvali zbog mog rada i angažmana u zajednici. Ja sam se u to vrijeme bavila i humanitarnim radom, bila sam predsjednica DVD-a, ja sam prva žena vatrogasni oficir u Istri, zaslužna sam da se Kamp vatrogasne mladeži danas nalazi u Fažani… Na osnovu tog rada, kao i rada s djecom. SDP je samnom kao kandidatkinjom očekivao dobar rezultat na izborima u Fažani.

Izbori za načelnicu 2009. godine

* Protukandidatkinja vam je bila dotadašnja IDS-ova načelnica općine Dušanka Šuran. Jeste li očekivala pobjedu?                         

- Znate što je mi sin tada rekao? 'Mama, ma ča ti to tribe? Greš se kandidirat? Ma nećeš dobit jedan glas!'. Rekla sam mu: 'Sine moj, dva glasa ću sigurno dobiti, tvoj i moj!'. Međutim, ušla sam u drugi krug. Moja protukandidatkinja je do tada osam godina bila načelnica, od osnivanja općine. Fažana je bila utvrda IDS-a. U prvom krugu je bila vrlo mala razlika, a u drugom krugu sam pobijedila.

* Nakon toga ste dva mandata bila načelnica. 

- Drugi mandat sam uvjerljivo osvojila već u prvom krugu izbora. I to mi je bila najveća nagrada, jer smo, kada smo preuzeli općinu, zapravo sačuvali općinu. Treba podsjetiti da je te 2009. godine čitav godišnji proračun Fažane bio potrošen u pola godine prije izbora i ostao nam je manjak od 15 milijuna kuna. Zahvaljujući tadašnjem ministru financija Ivanu Šukeru i direktoru PBZ-a Boži Prka uspjela sam dobiti kredit za općinu i praktički je spasiti, jer općina nije smjela završiti s minusom. Vjerujte mi, kada sam preuzela općinu, na njezinom računu bilo je svega 3.000 kuna. Više sam ja imala šoldi na mom tekućem računu nego ča je imala općina.

Malo pomalo, s malim sredstvima i malim novcima uspjeli smo izvući općinu i dovesti je do današnjeg stanja.

* U tih osam godina, koliko ste bila načelnica, što biste izdvojila kao najveće uspjehe?

- Puno toga, kada sada idem po Fažani vidim velike pomake. Osim MMC-a, uredili smo i zgradu Općine s fasadom.

Izgradili prvu fazu novog groblja. Sjećam se kada mi je na početku mandata župnik jednom rekao da se ja svakog jutra više molim Bogu nego on. Znate zašto? Da mi nidan ne umre! Nećete vjerovati, ali mi nismo imali nijedno ukopno mjesto na groblju. Da je netko umro ne bismo ga imali kamo ukopati. Na brzinu smo uspjeli dograditi niše na starom groblju i krenuli u izgradnju novog groblja.

Ada Damjanac u razgovoru s Nenadom Čakićem

Izgradili smo pješački most, šetnice i uredili plaže bez koje bismo teško stigli do milijun noćenja turista. Obnovili smo i proširili zgradu Dječjeg vrtića.

A najviše muke i problema zadavalo mi je nogometno igralište u Valbandonu. Četiri godine sam se borila s državom jer je igralište bilo napravljeno i otvoreno prije izbora, a izgrađeno je bilo na tri parcele, od čega je jedna bila državna, i sve bez građevinske dozvole i projekta. Na kraju sam postigla dogovor s državom, legalizirali smo igralište i ono je danas bolje uređeno od igrališta u Fažani.

Jedan od najvećih uspjeha mi je što sam uspjela sačuvati Pinetu i na to sam jako ponosna. Ona je tobože bila u planovima Brijuni Rivijere, a zapravo je za to područje šoto banko bilo dogovoreno kako će se isparcelizirati i čije će se vile tamo izgraditi.

Miljenica Zorana Milanovića

* Na tom ste slučaju zadobili simpatije Zorana Milanovića, tadašnjeg predsjednika SDP-a i lidera Kukuriku koalicije?

- Milanović je tada čuo za taj slučaj i nazvao me da iz prve ruke dozna detalje. Naime, dan prije potpisivanja ugovora o Brijuni Rivijeri, tadašnji župan Ivan Jakovčić pokazivao je Milanoviću gdje će biti Brijuni Rivijera, ali nije mu rekao da će idućeg dana potpisati ugovor s tadašnjom premijerkom Jadrankom Kosor. Na to potpisivanje ja nisam došla i tu je definitivno bio kraj Brijuni Rivijere.

Onda je država malo jače krenula na nas, upisali su nam se na dio Pinete, ali uspjeli smo sačuvati najbolji dio. Pola Pinete sada je općinsko, a pola je državno, s time da je onaj ljepši dio uz more u našem vlasništvu.

* Da se vratimo na Milanovića, vi ste definitivno bila njegova miljenica među istarskim SDP-ovcima?

- Ja bih rekla da mu je veća miljenica bila Tanja Vrbat iz Umaga.

* Mislim da je vaš izrazito kritički odnos prema IDS-u također bio jedan od razloga zbog kojih vas je Zoran Milanović jako podržavao?

- Iskreno, kada je formirana Kukuriku koalicija i kada je kasnije bila na vlasti, u SDP-u su na IDS gledali 'kao u Boga'. Puno puta sam im rekla da je nama na lokalnoj razini teže surađivati s IDS-om nego SDP-u s HDZ-om na državnoj razini. Tako da nisam imala osjećaj da je Milanović bio nešto posebno 'nabrijan' protiv IDS-a. Čak, naprotiv. Milanović me nikada nije zvao da mi kaže kako nešto moram napraviti. Kada me pitao za Pinetu, Milanović je rekao: 'Ja ne znam situaciju, ti napravi kako je najbolje za tvoje ljude'.

* Spomenuli ste prije Tanju Vrbat. Godine 2013. za predsjednicu istarskog SDP-a natjecale ste se vi, Tanja Vrbat i Maja Šarić. Nekoliko dana prije unutarstranačkih izbora Tanja Vrbat je odustala od kandidature. Je li to učinila na vaš ili nagovor Maje Šarić?

- Na moj nagovor sigurno nije, a ne znam je li na to utjecala Maja Šarić. Tanja i ja smo si i danas dobre, u Saboru smo sjedile zajedno. A mislim da je Maja Šarić već tada bila daleko od SDP-a.

* Ali Maja Šarić vas je pobijedila na tim izborima, znači da je imala veću podršku istarskih SDP-ovaca?

- Vjerujte mi, kada su bili ti izbori, ja nikoga nisam zvala, ali očito se zivkalo i interveniralo.

* Jeste li bila razočarana porazom?

- Nisam, više sam bila iznenađena što u nekim sredinama, u kojima sam znala ljude i dobro sam surađivala s njima, nisam dobila niti jedan glas.

Tri mandata je previše

* Zašto 2017. godine niste bila kandidatkinja za načelnicu Fažane?

- Od prvog dana moj stav je bio da je jedan mandat načelniku malo, a tri su previše. Kada dugo radite jedan posao nakon nekog vremena više ne vidite neke stvari, ne primjećujete probleme malih ljudi, a načelnik u svojoj općini mora prvenstveno znati za svaki problem svog čovjeka. Nakon nekog vremena malo se otuđite od toga i pretvorite se u običnog administratora.

* Nakon drugog mandata samo ste zamijenili uloge s vašim dotadašnjim zamjenikom Radomirom Koraćem. Zlobnici će reći da je on čitavo vrijeme bio načelnik u sjeni?

- Oni koji to kažu vrijeđaju moju inteligenciju, a ako niste znali moj IQ je vrlo visok. Korać i ja smo od prvog dana bili tim i dobro smo surađivali. Upoznali smo se preko inicijative za osnivanje Općine Fažana. Na prvim izborima nakon osnivanja općine bila sam kao nezavisna na listi SDP-a, u drugom mandatu Korać i ja smo bili zajedno u Općinskom vijeću. SDP je tada imao samo tri vijećnika tako da smo već onda bili dobar tim.

* Nakon jednog mandata kao Koraćeva zamjenica, nakon prošlih izbora postala ste predsjednica Općinskog vijeća.

- Nažalost, država je uoči prošlih izbora procijenila da je trošak zamjenika načelnika najveći, pa su ukinuli tu dužnost. Sada je načelnicima općina izuzetno teško jer su sami. Ne računam tu djelatnike općine, jer oni nisu stranački ljudi. Istovremeno, načelnik nema nikakve ovlasti, on ne može komunalnom redaru dati da nešto radi, a odgovara za sve.

Po tome što se od jednog načelnika traži, on bi trebao biti ekonomist, arhitekt, pravnik, projektant, geodet, pa čak i psiholog. Akte pripremaju stručne službe, načelnik ih samo potpisuje i odgovara za njih.

Vjerovala općinskim stručnim službama

* I vi ste sama nekoliko puta nastradala jer ste vjerovala općinskim stručnim službama?

- Moj najveći krimen bio je da sam mjesec dana istovremeno primala saborsku plaću i naknadu za rad načelnika. Ja sam se tada prijavila na saborsku plaću da bih rasteretila općinski proračun. Ali mi je tadašnja pročelnica rekla da imam pravo i na naknadu i jedan mjesec meni je ta naknada isplaćena. Međutim, meni tu nešto nije štimalo i ja sam tu naknadu vratila. No, IDS me u međuvremenu prijavio Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa i morala sam platiti kaznu 5.000 kuna. Opravdano, pogriješila sam i platila sam. Ali meni je stručna služba rekla da imam pravo na naknadu.

* A što je sa slučajem izbjegavanja primjene Zakona o javnoj nabavi, zbog kojeg vas je također kaznilo Povjerenstvo?

- Javnu nabavu je radio pročelnik, ja sam je morala potpisati. Vjerovala sam mu. Ali neznanje ne opravdava. To je moja greška, a greške se moraju plaćati.

* Dužnost predsjednice Općinskog vijeća na kraju ste morala napustiti zbog imenovanja direktora Komunalca?

- Skupštinu Komunalca čini načelnik općine, a Komunalac je trgovačko društvo u vlasništvu općine. Bio je reizbor za novog direktora nakon četiri godine i ja sam raspisala natječaj. Javilo se nekoliko kandidata, među kojima i moj prvi zrman, bivši direktor Herculanee, koji je imao sve uvjete, ali nisam htjela biti u sukobu interesa, pa sam poništila natječaj. S obzirom da mi je do izbora nove uprave trebao netko tko će vršiti dužnost direktora Komunalca, ja sam mog inženjera, zaposlenika Općine Mirka Gortana, zamolila da do izbora vodi Komunalac, s tim da je u svim aktima stajalo da je načelnik do raspisivanja natječaja imenovao direktora Komunalca, ali nije pisalo do kada se mora raspisati natječaj. Uopće nisam žurila s raspisivanjem natječaja jer mi je sve dobro funkcioniralo. Gortan je bio zaposlenik Općine, a prije i poslije posla, subotom i nedjeljom on je bio u Komunalcu. Fažana je bila uredna, čista i pokošena, a ja sam na taj način Općini napravila uštedu od pola milijuna kuna, jer je Gortan kao vršitelj dužnosti, umjesto plaće od 10.000 kuna, imao naknadu od samo 4.000 kuna.

Optužba je bila da sam mu pogodovala, što nije točno jer je čovjek imao manju naknadu nego da je bio direktor Komunalca, te da sam prekoračila ovlasti, što također nije točno jer prema svim aktima Skupštine Komunalca ja sam bila ta koja imenuje direktora. Nažalost, presuda nije bila u moju korist. Sjećam se da je glavna tužiteljica govorila da me treba kazniti jer sam bila načelnica općine. Dobila sam uvjetnu kaznu, deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine. Žalila sam se Vrhovnom sudu, koji mi je žalbu odbio bez obrazloženja i presuda mi je postala pravomoćna. No, ja sam žalbu uputila i Ustavnom sudu i ako ne dobijem zadovoljavajuću presudu, idem na Strassbourg. Neću odustati, pravda je spora, ali dostižna. Od Općine Fažana nisam uzela ni vrijednost jedne kave.

Sjednice Općinskog vijeća

* Kako ocjenjujete sadašnji saziv Općinskog vijeća?

- S obzirom da sam jedan dio odradila kao njegova predsjednica, moram reći da se ovakve stvari u povijesti još nisu događale. Mi smo također bili i oporba i većina, bilo je vijećnika različitih mišljenja i profila, suprotstavljali smo mišljenja, imali smo žestoke rasprave, ali uvijek kulturno i civilizirano. Mora se poštivati tuđe mišljenje. Ali ovo sada je cirkus. Netko je Općinsko vijeće doslovce shvatio kao svoju pozornicu.

* Zašto to onda ne bi vidjeli i ostali građani? U čemu je problem da se sjednice Općinskog vijeća snimaju, kao što je dobra praksa u mnogim istarskim gradovima i općinama?

- U našem Poslovniku piše da se sjednice snimaju tonski. Tko god želi može dobiti tonski zapis i preslušati ga. U poslovniku također piše, kad se budu stvorili uvjeti da će se sjednice moći snimati i drugačije. Nije problem u opremi za snimanje. Mene bi kao bivšu predsjednicu Vijeća bilo sramota da netko gleda taj cirkus. Čak su mi i neki oporbeni vijećnici rekli da ne žele da ih se snima na sjednici. Ali kada sjednice postane normalne, onda neće biti razloga da se ne snima.

O sadašnjem Zoranu Milanoviću

* Ostali ste u dobrim odnosima s Milanovićem, koji je u međuvremenu izabran za predsjednika države. Kako komentirate njegove sadašnje izjave, promjene stavova, koketiranje s desnicom…?

- Ne slažem se sa svim njegovim stavovima i ne podržavam sve njegove poteze, ali on je jednostavno takav. To je njegov stil i njegov stav i on stoji iza toga što radi, kao što svatko od nas stoji iza svojih stavova. Znala sam mu par puta reći: 'Zorane, tebi bi najbolje bilo, prije nego nešto kažeš zadnju rečenicu, da staneš'. On je takav, osebujan, on sam za sebe kaže da je mangup i to ne možete mijenjati. Ja ga podržavam jer ima svoj stav, ali naravno ne podržavam sve njegove izjave i postupke. Ali Zoran Milanović je izuzetno korektan i, prije svega, pošten. (Razgovarao: Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA